Secco Bertani to dość uznana marka na światowej mapie win. Jak podają źródła – pierwsze wina wyprodukowane zostały przez markę już w 1870 roku. Winnice te położone są na wzgórzach Valpantena nieopodal Verony.
Rocznik 2010, który dane mi było degustować charakteryzuje się głęboko bordowym kolorem, w zapachu wyczuwalny ma aromat wiśni i suszonych owoców z nutą pieprzu i porzeczek. W smaku wino bardzo owocowe, z nutą korzenną charakterystyczną dla tego regionu Włoch. Poza tym bardzo wyraziste i zrównoważone między lekkimi taninami a kwasowością. Skoro zdecydowanie wytrawne, to na przegryzkę podczas degustacji tego trunku będą idealnie pasowały dojrzewające sery i wędliny lub kawał dobrego, czerwonego mięsiwa.
Jego wyjątkowy charakter i prestiż został nagrodzony przez włoską rodzinę królewską na początku XX wieku. Jak dla mnie ponadczasowa klasyka. Kto nie zna, to zachęcam do zapoznania się z Secco Bertani, na pewno nie będziecie rozczarowani.
Region: Veneto
Winnica: Bertani
Szczep: Corvina, Rondinella
Alkohol: 13,0 %.
Leżakowanie przez 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.
Temperatura serwowania: 18° C.
Dobór potraw: do włoskich przystawek, serów i czerwonego mięsa.