wiinica Cabanon wina włoskie sklep Zielona Góra

Dziś nie o muzyce, ale o smaku 🙂 Polecę zaprzyjaźnione miejsce – Piwnicę Cabanon w Zielonej Górze oferującą wyśmienite wina, w których rozsmakowałem się od niedawna. I to rozsmakowałem się do tego stopnia, że na inne wina patrzę już nieco bardziej surowym okiem. Winnica Cabanon to miejsce szczególne, właściciele ocalili klika szczepów winnych przed zagładą, odrodzili starożytne uprawy, a do tego bardzo skrupulatnie dbają o to, by hodowla była 100% organiczna i prowadzona tradycyjnymi metodami. Tylko dzięki temu mogą zaoferować niesamowite smaki zamknięte w limitowanych ilościach butelek.

wina włoskie organiczne - Piwnica Cabanon

wina-wloskie-organiczne-cabanon (6) wina-wloskie-organiczne-cabanon (7) wina-wloskie-organiczne-cabanon (8)

Winnice Cabanon zostały założone w 1909 r przez wielkiego pasjonata winnego trunku Johna Mercandelli. Przez te wszystkie lata John udoskonalał produkcję wina mając na szczególnej uwadze zdrowie konsumentów i wielki szacunek dla środowiska.

włoskie wino organiczne Cabanonwłoskie wino organiczne Cabanon

Od najmłodszych lat pracy ojca przyglądała się córka Elena. Obecnie to ona wraz z mężem i synem zajmują się uprawą winorośli oraz produkcją wina. Do  dnia  dzisiejszego  Cabanon wypracował sobie własne techniki winiarskie połączone z tradycją i nowoczesnością. Wina organiczne Cabanon zostały kilkakrotnie nagrodzone m.in. w Paryżu w 2013 r zdobyły złoty i brązowy medal.

wina włoskie sklep Zielona Górawina włoskie organiczne sklep Zielona Górawino włoskie organiczne sklep Zielona Góra winnica

Bardzo mi podeszły winne produkty Cabanon  i chciałbym kilka z  nich opisać i polecić, bo można  je  już zakupić w Polsce, w Zielonej Górze (adres jest na końcu artykułu).

winnica piwnica win włoskich w Zielonej Górzewinnica piwnica win włoskich w Zielonej Górzewinnica piwnica win włoskich w Zielonej Górzewinnica piwnica win włoskich w Zielonej Górze

AUGURIO

Wszystko o tym winie mówi nam sama jego nazwa – „Augurio”, co oznacza „Życzenie”. Wino eksploduje owocowymi aromatami.

Kolor – czerwień rubinowa.

W skład jego wchodzą takie odmiany winorośli jak: Bonarda, Barbera, Pinot Noir, Syrah, Cabernet i Merlot. Wino nadaje się do każdego dania, szczególnie dobrze komponuje się z mięsem, daniami makaronowymi i świeżym serem.

Temperatura serwowania 18 stopni C.

Alkohol: 13,5%.

Niezwykły balans tego wina zadowoli każdego wielbiciela.

SENSAZIONI

To wino nazwano „Sensazioni” – „Uczucia”, aby podkreślić to, jak działa na zmysły. Posiada kwiatowy bukiet z fioletowymi nutami, satysfakcjonujący i trwały smak z delikatnymi taninami.

Kolor  średnio rubinowy, dobrze rozwinięty nos. Najlepiej smakuje schłodzone do 18 stopni C, świetnie pasuje do makaronów i mięs.

Alkohol 13,5%.

Szczep Dolcetto.

winnica piwnica win włoskich w Zielonej Górze

CABANON NOIR – PICCOLO RE

Typowo dziki bukiet z nutami czarnej porzeczki. Wino to posiada karmazynowy kolor i bogaty długotrwały zapach owoców leśnych z nutą skórzaną i cedrową w nosie. Ponieważ wino dojrzewa w drewnie, eksponuje ono cały kompleks smaków gronowych na pierwszym planie. Gładkie, zbalansowane i dające mnóstwo przyjemności.

Temperatura serwowania 18 stopni C.

Idealne do makaronów i mięs, aczkolwiek miłośnicy łączą je również z rybami.

Alkohol 13,5%.

Szczep Pinot Noir.

PRUNELLO

To wino pełne, dobrze zbalansowane i świeże, z mocno rozwiniętym trwałym bukietem. W smaku wyczuwalne owoce wiśni. Aromaty są niezwykle przyjemne. Idealnie komponuje się z czerwonym mięsem i młodymi miękkimi serami.

Podawać w temperaturze 18 stopni C.

Alkohol 14,5 %.

Szczep Barbera.

KING ARTUR

Skoncentrowane wino czerwone wytwarzane z trzech starożytnych odmian: Barbera, Uva Rara i Croatina. Jest to głęboko rubinowe wino z jasnymi refleksami, intensywne, czyste, wyrafinowane, z bogactwem aromatów. Długi posmak, finisz trwały przywodzący śliwkę i czereśnię. Wino tworzone z sercem, podnoszące na duchu niczym dawne legendy. Praktycznie nadaje się do wszystkich rodzajów mięs oraz dojrzałych serów, a także do aromatycznych makaronów oraz dań z ryżem.

Temperatura serwowania 18 stopni C.

Alkohol 14,5 %.

winnica piwnica win włoskich w Zielonej Górze

CUORE DE VINO

Dżem, wanilia z nutami roślinnymi, mocny, intensywny i eteryczny bukiet. Intensywny rubinowy kolor ozdobiony jasnymi blaskami młodości. Przywodzi nuty dojrzałych owoców kulminując taniny w długim posmaku. Do gotowanego czerwonego mięsa i do wielu wyrafinowanych dań.

Alkohol 14 %.

Szczepy: Cabernet Sauvignon i Croatina.

BONARDA BOISEE

Wino o intensywnej barwie granatu, ma dobrze rozwinięty charakterystyczny dla Bonardy nos. Wyczuwalne nuty owoców leśnych z mocnym akcentem na jeżynę. Jest to wino krzepkie i aksamitne idealnie nadaje się do starzenia. Idealne do makaronów, czerwonych mięs i serów.

Alkohol 14 %.

Szczep Croatina i Uva Rara.

winnica piwnica win włoskich w Zielonej Górze

To oczywiście jeszcze nie wszystkie produkty winnicy Cabanon. W ofercie dostępne są również wina białe i musujące, aczkolwiek ja skupiłem się na czerwonych wytrawnych, bo takie lubię najbardziej. Zachęcam gorąco do zapoznania się z produktami winnicy  CABANON, bo są tego warte. Można zakupić, obejrzeć, posmakować w Zielonej Górze, adres jest poniżej:

Piwnica Win Włoskich Cabanon

Zielona Góra, Plac Pocztowy 15

profil na FB: www.facebook.com/piwnicacabanon

A ja nieco zgłodniałem od tego rozpisywania się o smakach, więc idę coś przegryźć 🙂

winnica piwnica win włoskich w Zielonej Górze

foto: archiwalne oraz z winnicy Cabanon – za zgodą właścicieli Piwnicy Win Włoskich Cabanon w Zielonej Górze oraz własne